اعتیاد
اعتیاد به مواد مخدر که اختلال مصرف مواد نیز نامیده می شود وابستگی را در شما ایجاد می کنیم در این مقاله قصد داریم شما را با علائم اعتیاد آشنا کنیم پس با ما همراه باشید .
اعتیاد چیست؟
همان طور که گفتیم اعتیاد به مواد مخدر که اختلال مصرف مواد نیز به آن گفته می شود ، وابستگی به دارو ها با مواد مخدر و غیر مجاز است . این موضوع را به خاطر داشته باشید که هر چیزی اگر در کشوری مجاز هم باشد مانند الکل و نیکوتین این باعث نمی شود که اعتیاد در نظر گرفته نشود . هنگامی که یک فرد معتاد می شود قادر به کنترل خود در استفاده از مواد مخدر نخواهد بود و حتی ممکن است با وجود آسیب های ناشی از آن به مصرف مواد ادامه دهید .
اعتیاد به مواد مخدر می تواند منجر به یک میل شدید به دارو شود . ممکن است بخواهید ترک کنید ، ولی بیشتر افراد نمی توانند بخودی خود ترک کنند . اعتیاد به مواد مخدر می تواند باعث عواقب جدی و دراز مدتی ، از جمله مشکلاتی با سلامت جسمی و روانی ، روابط ، اشتغال ، و قانون شود . ممکن است برای غلبه بر اعتیادتان به مواد مخدر و ترک آن ، به کمک پزشک ، خانواده ، دوستان ، گروه های پشتیبانی خود و یا یک برنامه درمانی سازمان یافته احتیاج داشته باشید .
نشانه های جسمانی اعتیاد
علامت اصلی اعتیاد, الگوی مشکل مصرف است که منجر به اختلال یا پریشانی قابل توجه بالینی می شود . علائم اختصاصی با توجه به اختلال اعتیاد آور متفاوت است . فرد مبتلا به اختلال مصرف مواد , در کنترل استفاده از یک ماده خاص مشکل دارد .
آن ها به استفاده از یک ماده یا درگیر ماندن در رفتار اعتیاد آور ادامه می دهند , اگرچه ممکن است از آسیب احتمالی آگاه باشند و یا شواهد روشنی از آسیب برایشان وجود داشته باشد . هوس قوی نیز اعتیاد را مشخص می کند . فرد ممکن است قادر به متوقف کردن مصرف مواد اعتیاد آور یا رفتارش با وجود ابراز تمایل به ترک نباشد .
علائم و نشانه های اختلال مصرف مواد می تواند در افراد متفاوت باشد , ماهیت یا رفتار بیش از حد, سابقه خانواده و شرایط فردی در آن ها تاثیر گذار است .
علائم روانی اعتیاد
علائم اعتیاد که باعث اختلالات روانی می شوند، عبارتند از:
ناتوانی در توقف مصرف :
در بسیاری از موارد , مانند وابستگی به نیکوتین , الکل , یا مواد دیگر, فرد حداقل یک تلاش جدی و ناموفق برای ترک انجام خواهد داد . این ممکن است فیزیولوژیکی باشد , زیرا برخی مواد مانند هروئین , به طور شیمیایی اعتیاد آور هستند و در صورتی که فرد از مصرف آن ها جلوگیری کند, علائم ترک اعتیاد را ایجاد می کند .
مصرف و سو استفاده از مواد به رغم مشکلات سلامتی ادامه دارد :
فرد به طور مرتب این ماده را مصرف می کند, حتی اگر بیماری های مرتبط با آن را بگیرد.برای مثال, سیگاری ها ممکن است پس از توسعه یک بیماری قلبی یا ریوی نیز به مصرف سیگار ادامه دهند .
برخورد با مشکلات :
فرد مبتلا به اعتیاد عموماً احساس نیاز به مصرف دارو و یا انجام رفتار برای مقابله با مشکلات آن ها را دارد .
وسواس:
فرد ممکن است به یک ماده وسواس داشته باشد , زمان و انرژی بیشتری صرف پیدا کردن مواد خود کند و در برخی موارد می تواند از آن استفاده کند .
ریسک پذیری:
فرد مبتلا به اعتیاد ممکن است برای به دست آوردن مواد, و جور کردن پول مواد مخدر خود دست به هر ریسک و خطری بزند . در حالی که تحت تاثیر برخی مواد, فرد مبتلا به اختلال مصرف مواد ممکن است درگیر فعالیت های مخاطره آمیز مانند رانندگی سریع و خطرناک شود .
مصرف یک مقدار دوز اولیه:
این در اختلال مصرف الکل رایج است . فرد ممکن است به سرعت، مقدار زیادی الکل مصرف کند تا احساس خوبی داشته باشد .
نشانه های اجتماعی اعتیاد
اختلال مصرف مواد می تواند بر نحوه ارتباط فرد با دیگران تاثیر داشته باشد .
تفریح نکردن:
یک فرد با وابستگی به مواد ممکن است برخی از فعالیت هایی را که پیش از این باعث شادی آن ها شده بود ، رها کند . به عنوان مثال, یک فرد مبتلا به اختلال مصرف الکل ممکن است دعوت برای اردو زدن و یا گذراندن یک روز در یک قایق را رد کند ، اگر که در آنجا به الکل دسترسی نداشته باشد .
فرد مبتلا به نیکوتین ممکن است دعوت دوستانش به یک کافی شاپ یا رستوران را به دلیل عدم مصرف در آن مکان رد کند .
ترک سرگرمی ها و فعالیت ها :
با پیشرفت اعتیاد, فرد ممکن است در تفریحاتی که از آن لذت می برند, دست بکشند. برای مثال افرادی که به تنباکو وابسته هستند, ممکن است متوجه شوند که دیگر نمی توانند به طور فیزیکی با شرکت در ورزش مورد علاقه خود کنار بیایند.
حفظ یک منبع خوب :
افراد مبتلا به اختلال های مصرف مواد همیشه مطمئن می شوند که منبع خوبی دارند , حتی اگر پول زیادی نداشته باشند . آن ها ممکن است برای اطمینان از در دسترس بودن مواد ، بودجه خانه خود را قربانی کنند .
انکار:
تعداد قابل توجهی از افراد مبتلا به اختلال استفاده از مواد، آگاه نیستند که مشکل دارند . آن ها ممکن است از وابستگی فیزیکی به ماده آگاه باشند ، اما نمی پذیرند که نیاز به درمان دارند و آن را انکار یا رد می کنند ، و این باور را دارند که آن ها می توانند “هر زمانی” که بخواهند آن را ترک کنند .
مصرف بیش از حد و یا سو مصرف مواد :
برخی از انواع اختلالات مصرف مواد مانند مصرف الکل یا اختلالات مصرف مواد مخدر می توانند منجر به مصرف یک مقدار نامناسب از ماده شود . اثرات فیزیکی سو استفاده از ماده می تواند شدید باشد و شامل آور دوز کردن نیز شود با این حال ، برای یک فرد مبتلا به اختلال مصرف مواد ، این اثرات به اندازه کافی برای جلوگیری از مصرف بیش از حد آینده کافی نخواهد بود .
ذخیره داشتن:
یک فرد معتاد ممکن است ذخیره کوچکی از ماده ای را داشته باشد که در بخش های مختلف خانه یا اتومبیل پنهان شده باشد ، اغلب در مکان های غیر محتمل، برای جلوگیری از تشخیص این اتفاق رخ خواهد داد .
مسائل قانونی
این بیشتر مشخصه برخی از وابستگی های الکلی و مواد مخدر است . مشکلات قانونی ممکن است اتفاق بیفتد ، زیرا این ماده موجب اختلالات در قضاوت می شود و یا موجب می شود فرد در معرض خطر بیشتری در معرض اختلال عمومی یا خشونت قرار گیرد و یا قانون را لغو کند تا مواد را بدست آورد .
- نرفتن به مدرسه / سر کار
- مشکلات در مدرسه / سر کار
- از دست دادن تعهدات مهم
- منزوی شدن / پنهان کاری در مورد فعالیت ها
- مشکلات حقوقی
- مشکلات زناشویی
- مشکلات مالی (همیشه به پول نیاز دارند)
- نشانه های عاطفی اعتیاد
- تحریک پذیری / مجادله
- حالت تدافعی
- ناتوانی در مقابله با استرس
- از دست دادن علاقه به فعالیت ها / افرادی که بخشی از زندگی شان هستند
- نفرت انگیز بودن
- به آسانی گیج شدن
تشخیص علائم اعتیاد در نوجوانان و جوانان
در سنین نوجوانی افراد به میزان بیشتری در معرض خطر دچار شدن به اعتیاد از جمله اعتیاد به مواد مخدر هستند . چرا که نوجوانان تمایل زیادی به کسب تجارب جدید دارند ، ریسکپذیری بالاتری نسبت به سایر سنین دارند و با احتمال بیشتری به سمت گروههای دوستی پرخطر می روند .
تشخیص علائم اعتیاد در نوجوانان کار مشکلی است چرا که رفتارهای آنان شباهت زیادی به ویژگیهای طبیعی دوران نوجوانی دارد . پس بهتر است والدین از علائم اعتیاد به مخدرها آگاه باشند و در صورت مشکوک بودن به این موضوع هر چه زودتر برای مشاوره ترک اعتیاد اقدام نمایند . توجه داشته باشید که تا جایی که می توانید از اقدامات هیجانی خودداری کنید و پیش از انجام هر اقدامی از وجود اعتیاد اطمینان کسب کنید .
علل گرايش به مواد مخدر و نشانه های رفتاری
گرايش به مصرف مواد مخدر در کلیه طبقات اجتماع از طبقه مرفه گرفته تا طبقه ضعیف، از يك ساز و كار برخوردار است . كاهش و ضعف در ارزش های فردی و خلأهای عاطفی اصلی ترین دلایل گرایش به مواد مخدر هستند . این افراد از مواد مخدر به عنوان یک جایگزین برای رفاه و رضایت از زندگی استفاده می کنند . پس از مصرف به دلیل تغییرات و پاداش های زیستی که مواد مخدر در مغز به وجود می آورد ، نسبت به این مواد کشش بیشتری پیدا می کنند . همچنین به دلیل تغییراتی که مواد مخدر در اعتماد به نفس ، مهربانی ، آرام بودن و… در فرد به وجود می آورد ، به فرد می تواند نقص های خود را بپوشاند .
این گونه فرد معتاد یاد می گیرد به جای تلاش واقعی با مصرف مواد مخدر سریع تر به ارضای روانی برسد. خاصیت آرام بخشی مواد مخدر حتی افراد مرفه را به سمت مصرف این مواد هدایت می کند . این در حالی است که بعد از مدتی نه تنها اعتیاد به آن ها آرامش نمی دهد بلکه مشکلات جسمی ، رفتاری و روانی دیگری برای آنها به وجود می آورد .
از کجا بفهمیم اعتیاد پیدا کرده ایم؟
بیشترین اعتیاد به مواد مخدر با مصرف آزمایشی مواد مخدر در موقعیت های اجتماعی شروع می شود . برای برخی افراد ، مصرف مواد مخدر شایع تر می شود. خطر اعتیاد و میزان سرعت وابستگی تان به مواد مخدر متفاوت است . برخی از داروها دارای خطر بالاتربوده و وابستگی را سریعتر از سایرین ایجاد میکنند . با گذشت زمان ، ممکن است به دوزهای بیشتر مواد مخدر نیاز پیدا کنید . به زودی ممکن است به دارو فقط برای احساس خوب نیاز پیدا کنید . وقتی مصرف مواد مخدر افزایش میابد ، ممکن است دریابید که ماندن بدون داروبه طور فزاینده ای دشوار است .
تلاش برای توقف مصرف مواد مخدر ممکن است ، هوس ها و محرکهای شدیدی ایجاد کند و به شما احساس بیماری جسمی دهد (علائم ترک). علائم اعتیاد به مواد مخدر یا رفتار شامل موارد زیر است، در میان دیگران:
- احساس میکنید مجبور به استفاده از مواد مخدر به طور منظم هستید ، این امر می تواند روزانه و یا حتی چند بار در روز باشد
- داشتن میل شدید برای دارو
- با گذشت زمان ، نیاز بیشتری به دارو با همان مقدار اثرخواهید داشت
- یقین حاصل کنید که منبعی ازمواد مخدررا نگه داری میکنید
- برای مصرف مواد پول خرج میکنید حتی اگر نتوانید تهیه کنید
- کاهش تعهدات و مسئولیت های کاری و یا فعالیت های اجتماعی و یا تفریحی بدلیل مصرف دارو
- انجام کارهایی برای دریافت مواد مخدر که معمولا انجام نمیدادید مانند سرقت
- رانندگی یا سایر فعالیت های مخاطره آمیز زمانی که تحت تاثیر مواد مخدر هستید
- تمرکز بیشتر و بیشتر درزمان و انرژی بمنظور گرفتن و استفاده از مواد مخدر
- شکست در تلاش برای جلوگیری از مصرف دارو
- تجربه علائم ترک هنگام تلاش برای قطع مصرف مواد مخدر
علائم ظاهری اعتیاد به مواد خاص
علاوه بر علائم مشترکی که در اعتیاد به مواد مختلف ذکر شد هر مادهی اعتیادآور خاص، علائم خاص به خود را نیز دارد که در ادامه به بررسی آنها میپردازیم. با کسب این اطلاعات و همچنین شناخت این علائم میتوانید اعتیاد به مواد را میان دوستان، اعضای خانواده و همکارانتان تشخیص دهید.
ماریجوآنا (علف، گل یا گراس)
ماریجوآنا و دیگر مشتقات آن که گاهی بلعیدنی هستند موجب سرخوشی میشوند. این گیاه حواس شنیداری و دیداری را به شدت افزایش میدهد، اما مصرفکننده را ممکن است دچار اختلال حرکتی یا فراموشی کند. از آنجایی که این مواد اشتهای مصرفکننده را نیز افزایش میدهند وی ممکن است بیش از حالت عادی به خوردن روی آورد. ماریجوآنا و مشتقات آن همچنین باعث کندی واکنش مصرفکننده و توهم و بدگمانی وی میشوند. مصرفکنندگان این گیاه اغلب دچار قرمزی چشم، افتادگی پلک، آرامش و کندی حرکت میشوند.
داروهای محرک
مصرفکنندگان این داروها مدام دچار تغییر حالت، پرخاشگری، و افزایش یا کاهش سرعت گفتار میشوند. بازشدن مردمک چشم، افزایش انرژی و تنفس بسیار سریع نیز از دیگر علائم ظاهری اعتیاد به این مواد هستند که ممکن است در این افراد بروز کنند. برخی موارد نیز پیش میآید که مصرفکنندگان داروهای محرک دچار توهم یا رفتار خشونتآمیز میشوند. اگر این مواد به گونهای باشند که مصرفکننده از راه بینی آنها را مصرف کند، گرفتگی بینی از علائم شایع در این موارد به حساب میآید. موادی که از راه بینی تنفس میشوند، مثل کوکایین، به غشای مخاطی بینی آسیب میزنند.
باربیتورات و بنزودیازپین
داروهای ضد افسردگی اغلب برای درمان اضطراب و اختلالات خواب تجویز میشوند. داروهای بنزودیازپینها حاوی داروهای رایجی همچون والیوم و زاناکس هستند. باربیتوراتها نیز اگرچه کمتر از گذشته مورد استفاده قرار میگیرند گاهی برای درمان اختلالات مرتبط با سکتههای مختلف و همچنین هنگام جراحی استفاده میشوند. خطر اوردوز در داروهای باربیتورات نسبت به بنزودیازپینها بیشتر است. سوء مصرفکنندهی این دو نوع دارو اغلب دچار بیپروایی، سرگیجه و افسردگی میشوند. تاری دید، اختلال حفظ تعادل، منگی، و همچنین حرکت غیرارادی چشم که به دودوئک مشهور است نیز از دیگر علائم ظاهری اعتیاد به سوء مصرف این داروهاست.
داروهای روانگردان و توهمزا
علائم این نوع مواد بسته به نوع توهمی دارد که فرد مصرفکننده دچارش شده است. اِلاِسدی باعث میشود فرد مصرفکننده رفتاری بیاراده داشته باشد و دچار توهم شود. مثلاً ممکن است ادعا کنند صدای رنگها را میشنوند، امواج را میبینند و گاهی نیز ممکن است دچار رعشه شوند. اگر فردی پیسیپی مصرف کند درد را حس نخواهد کرد و صداهای بلند را اصلاً تحمل نمی کند . مصرفکنندگان سایلوسایبین که با عنوان (مَجیک ماشروم) نیز شناخته می شود دچار توهم، حالت تهوع، تیک عضلانی، و ناتوانی در تشخیص توهم و واقعیت میشوند. مصرفکنندگان داروهای توهمزا نیز دچار خواب آلودگی، ترس یا بیخیالی می شوند که البته علائمشان بسته به موادی که مصرف کردهاند متفاوت است .
تریاک
تریاک هم در مسکنهای درد همچون ویکودین و اکسیکانتی کاربرد دارد و هم در مواد غیرقانونی همچون هروئین. سوء مصرف تریاک علائمی، چون آرامش، اختلالات حافظه ای ، ناتوانی در تمرکز، کندی واکنش، رخوت، و تغییر خلق و خو را به بار میآورد . از آنجایی که تریاک بر سیستم گوارش تأثیر میگذارد و هضم غذا را کند میکند مصرفکنندگان این مواد یبوست و دیگر بیماریهای گوارشی میشوند. چنانچه مواد به فرد معتاد نرسد فرد دچار اضطراب و علائمی مشابه آنفلانزا می شود .
کلام آخر
توجه به علایم اعتیاد به مواد مخدر، تشخیص آن را در مراحل اولیه مصرف آسان تر می کند . زمانی که اعتیاد اطرافیان را در زمان مناسب تشخیص دهیم احتمال درمان بیشتر خواهد بود . اعتیاد تمام ابعاد زندگی فرد را تحت تاثیر قرار داده و او را دچار انواع مشکلات جسمانی و روانی می کند .
برای درمان و ترک کامل اعتیاد نیاز است مصرف کننده در کنار درمان دارویی، درمان های روانشناختی را نیز آغاز کند .
وابستگی ذهنی اعتیاد تنها به کمک جلسات مشاوره برطرف خواهد شد .
از این که ما را تا آخر این مطلب همراهی کردید از شما سپاس گزاریم همچنین اگر تجربه ای در این زمینه دارید ممنون می شویم که با ما در میان بگذارید .